Oliwki, pasty z oliwek
Bez nich trudno byłoby wyobrazić sobie śródziemnomorską kuchnię. Oliwki - bo o nich mowa - to smaczna przekąska rodem z Grecji. Ten pełen cennych witamin przysmak jest nieodzownym składnikiem wielu potraw, sosów i past, a także określanej mianem płynnego złota oliwy. Oliwki i pasta z oliwek od setek lat goszczą na stołach smakoszy z całego świata, a różnorodność dostępnych gatunków sprawia, że każdy może wśród nich odnaleźć swój ulubiony smak i aromat.
Ten tradycyjny grecki specjał spotykany jest w wielu odmianach. Mniejsze i większe, zielone lub ciemne - fioletowe i czarne. Najprościej rzecz ujmując, ich kolor zależy od tego w jakim momencie wzrostu zostały zerwane, a im jaśniejsze - tym "młodsze".
Oliwki zielone i ciemne z Grecji - sklep internetowy
W naszym sklepie online czekają na Ciebie dwie odmiany - Kalamata (ciemne) oraz Chalkidikis (zielone), w wersji drylowanej lub z pestką. Oferowane przez nas produkty są w 100% naturalne i sprowadzamy je prosto z Grecji - dzięki temu możemy zagwarantować ich niepowtarzalny, wyrazisty smak, doceniany przez wszystkich miłośników śródziemnomorskich przysmaków! Sprzedawane przez nas oliwki ciemne i zielone idealnie nadają się do sałatek, pizzy, różnego rodzaju zapiekanek oraz jako samodzielna, zdrowa przystawka na każdą okazję.
Warto również wspomnieć, że są one lekkostrawne, zawierają mnóstwo cennych minerałów i obniżają cholesterol. Nabywając oryginalne artykuły w sklepie online na naszej stronie internetowej nie tylko otwierasz się na zupełnie nowe doznania smakowe, ale tym samym dbasz o zdrowie i samopoczucie.
Pasta z oliwek – smak i aromat Grecji
Jesteś fanem oliwek? W takim razie koniecznie spróbuj naszej tradycyjnej greckiej pasty z oliwek! Dostępna w asortymencie naszego sklepu pasta z oliwek wytwarzana według tradycyjnej receptury ma charakterystyczny słony smak z wyczuwalnym posmakiem oliwek. Produkowana z najwyższej jakości greckich oliwek z dodatkiem soli morskiej, soku z cytryny, papryki, ziół i przypraw pasta z oliwek znakomicie komponuje się z chlebem, mięs i serami. Ze względu na naturalny skład, brak dodatków konserwantów i zawarte w jej głównym składniku – oliwkach cennych substancjach, pasta z oliwek jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Oliwki – dlaczego warto je jeść?
Oliwki stanowiące bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych są również produktem bogatym w witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i E i mikroelementy takie jak fosfor, miedź, żelazo i potas. Dzięki zawartych w oliwkach dobroczynnym składnikom odżywczym, spożywanie oliwek wpływa pozytywnie na pracę serce i układu krwionośnego oraz reguluje pracę układu trawiennego. Obecny w oliwkach kwas oleinowy ma również działanie antynowotworowe – zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi.