Moje konto Moje konto
  • baner
  • baner
Koszyk jest pusty
Szybki kontakt

GREECE4u Ewa Palińska
ul. Paderewskiego 2A/3, 59-400 Jawor
woj. ‎dolnośląskie
Tel: 533 900 086

admin@oliwazesparty.pl
Pn-Pt 8:00-19:00
NIP: 6951449990

Jakie działanie ma olej z pestek dyni?

To wyjątkowy produkt, który nie bez powodu nazywany jest zielonym złotem. Wyrób ten otrzymywany jest wskutek tłoczenia na zimno wartościowych pestek dyni, dlatego podobnie jak ten cenny surowiec obfituje w związki aktywne. Wśród nich wymienić należy przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-3 (te w mniejszej ilości), a także szereg witamin oraz składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co znajduje się w oleju z pestek dyni?

Produkt ten stanowi bogate źródło witamin A, D, E oraz tych z grupy B. To również moc mikroelementów, takich jak cynk, selen, wapń, magnez, fosfor czy potas. W oleju z pestek dyni znajdziemy także fitosterole, które odznaczają się właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbakteryjnymi. Wśród antyoksydantów znajdujących się w tym wyrobie wymienić możemy też skwalen. Substancja ta jest prekursorem witaminy D, co oznacza, że bierze udział w syntezie tego związku w ludzkim ciele.

Równie istotnym składnikiem oleju z pestek dyni są kwasy fenolowe. Właśnie one biorą udział w procesach zwalczania wolnych rodników, powodujących starzenie się organizmu. Ważnymi związkami znajdującymi się w tym wyrobie są również barwniki karotenoidowe, które także wykazują działanie przeciwutleniające. Nie dziwi więc nikogo, że tak dobroczynny produkt znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Wmasowany w skórę poprawia jej nawilżenie i przyspiesza regenerację, a także niweluje stany zapalne oraz wygładza pojawiające się na niej zmarszczki.

Olej pestek z dyni – dlaczego warto po niego sięgać?

Nietrudno wyciągnąć wniosek, iż ten naturalny wyrób stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, witamin oraz mikroelementów, które mogą stanowić element profilaktyki zdrowotnej. Pamiętajmy jednak, że tłuszcz ten powinien być spożywany wyłącznie na zimno. Podwyższona temperatura zniszczy jego dobroczynne właściwości, a przecież na nich najbardziej nam zależy. Nie zapominajmy również, że olej ten należy przechowywać w odpowiedni sposób. Wyrób nie zjełczeje oraz nie straci cennych związków, jeśli umieścimy go w ciemnym i chłodnym miejscu.