Moje konto Moje konto
  • baner
  • baner
Koszyk jest pusty
Szybki kontakt

GREECE4u Ewa Palińska
ul. Paderewskiego 2A/3, 59-400 Jawor
woj. ‎dolnośląskie
Tel: 533 900 086

admin@oliwazesparty.pl
Pn-Pt 8:00-19:00
NIP: 6951449990

Do jakich dań warto użyć greckiej oliwy?

Kto choć raz spróbował tradycyjnych potraw kuchni śródziemnomorskiej, już zawsze będzie chciał wracać do tych smaków. Zastanawiasz się, co łączy niezapomnianą mussakę, sałatkę grecką i orzeźwiające tzatziki, których wspomnienie nosisz w sobie do dziś po spędzonych wiele lat temu, wspaniałych wakacjach na malowniczej wyspie? Wspólnym punktem wszystkich tych przysmaków jest dodatek tłoczonej na zimno, wyśmienitej oliwy od lokalnego wytwórcy. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi rozważaniami na temat tego, co jakich dań warto użyć oliwy greckiej. Możliwości mamy naprawdę mnóstwo!

Ach, te surówki!

Z czym kojarzy Ci się lato? Nam ze smakiem i aromatem dojrzałych w słońcu pomidorów, intensywną zielenią chrupiącej sałaty oraz zdumiewającą słodyczą soczystych owoców: malin, arbuzów, brzoskwiń czy borówek. Tych i innych składników z powodzeniem używamy do przyrządzenia pysznych surówek w gorące dni lata, gdy nikt nie ma ochoty na długotrwałe gotowanie i jedzenie ciepłych dań. Uzupełnieniem smakowitej kompozycji może stać się oliwa grecka, która pasuje zarówno do owoców, jak i warzyw, świeżych ziół, mięsa czy ryb.

Do sałatki zawierającej grillowany ser halloumi, wędzonego łososia, tuńczyka z puszki czy gotowany makaron, również warto użyć tłuszczu roślinnego prosto z lokalnej tłoczni. Niebanalne nuty tego rodzaju produktu powodują, że danie zyskuje na głębi i aromacie. Stworzona przez dodatek greckiej oliwy bogata kompozycja sprawi, że nikt nie poprzestanie na jednej porcji surówki lub sałatki. Wyrób ten warto wykorzystywać samodzielnie, polewając nim potrawę, lub jako składnik dressingu, np. sosu winegret.

Niezbędny dodatek do dań na ciepło

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego zajadają się tym greckim przysmakiem, zanurzając kromki świeżego wyjętego z pieca chleba w połyskującej, zielonkawej oliwie. Jednak to niejedyny sposób, w jaki można spożywać ten wartościowy wyrób. Dodajmy go również do wszelkich dań na ciepło: duszonych, zapiekanych czy grillowanych. Warto używać tego tłuszczu jako składnika marynaty mięsnej, aby wydobyć z aromatycznej pieczeni niezwykłe walory smakowe.