Moje konto Moje konto

Oliwa z oliwek Early Harvest MARMARO 500 ml

46.00
Dodaj do ulubionych Negocjuj cenę

Na stanie: 42 Dużo

Czas dostępności: Dostępny od ręki

Numer katalogowy: 0171

Indeks/kod produktu: 0171

Waga: 0.7 kg

Producent: Garofallos Dimitris

Oliwa z oliwek Early Harvest MARMARO 500 ml

EARLY HARVEST OLIVE OIL "MARMARO" - najwyższej jakości grecka, limitowana oliwa z oliwek

Opakowanie 500 ml – ekskluzywna puszka z rysunkiem marmuru
KWASOWOŚĆ PRODUKTU NIE PRZEKRACZA 0,17%
Termin przydatności do spożycia: 22.09.2022

Oliwa z oliwek early harvest „MARMARO” to oliwa najwyższej kategorii produkowana z niedojrzałych oliwek odmiany “Green olives of Chalkidiki”, zbieranych ręcznie, bezpośrednio z drzew oliwkowych. „Zielone Oliwki Chalkidiki” pochodzą wyłącznie z odmian „Chondrolia Chalkidiki” i „Chalkidiki” z Olea Europea. Oliwki produkowane przez te odmiany na Półwyspie Chalcydyckim charakteryzują się dużymi rozmiarami owoców z dużą proporcją miąższu do pestki, jasnozielonym/zielonkawo-żółtym kolorem, delikatnym owocowym aromatem i smakiem lekko gorzkim, pikantnym i pozbawionym poczucia tłustości drzew oliwnych dzięki szczególnym warunkom glebowo-klimatycznym obszaru, a także stosowanym przez plantatorów oliwek technikom uprawy (oliwki są zbierane ręcznie bezpośrednio z drzewa, a nie z ziemi). Stosowanym procesem tłoczenia oliwy jest ekstrakcja na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z oliwek early harvest „MARMARO” ma intensywny smak, lekko goryczkowy z pikantnym posmakiem. Główną cechą oliwy „MARMARO” jest niska kwasowość i wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Dzienne spożycie 20 g oliwy „MARMARO” dostarcza 7,4 mg tyrosolu i pochodnych hydroksytyrozolu. Oliwy z oliwek, które zawierają powyżej 5 mg na 20 gram należą do kategorii oliwy z oliwek, która chroni przed peroksydacją lipidów krwi - zgodnie z Rozporządzeniem Komisji nr 432/2012 Unii Europejskiej. Podkreśla się, że oleocanthal i oleozyna zawarta w oliwie „MARMARO” wykazują ważną aktywność biologiczną, a także właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, kardioochronne i neuroprotekcyjne.

Oliwki z których tłoczona jest oliwa „MARMARO” zbieramy wcześniej, od 15 września do 15 października, kiedy oliwki nie są jeszcze dojrzałe i zawierają mniej tłuszczu. Potrzebujemy więc znacznie więcej oliwek, aby wyprodukować 1 litr oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek z wczesnych zbiorów (dalej zwana EHOO) jest znacznie bardziej pożywna, ma niższą kwasowość i wyższą zawartość polifenoli niż inne oliwy z oliwek! Olej z wczesnych zbiorów, tłoczony z oliwek zebranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, jest szczególnie bogaty w przeciwutleniacze i polifenole ze względu na wyższy poziom chlorofilu w oliwkach. Ekstrahowany na zimno i niefiltrowany olej o bogatym smaku, żywym kolorze i niskiej kwasowości. Ze względu na ograniczoną produkcję, EHOO jest tłoczony z rzadkich odmian, które w innym przypadku zostałyby zmieszane z resztą zbiorów pod koniec sezonu. Po zbiorze młode oliwki są rozdrabniane w ciągu kilku godzin, aby zachować ich właściwości organoleptyczne (trawiastość, gorycz i ostrość). Zdolność tej oliwy do wzbogacania innych składników i wprowadzania złożonych aromatów i smaków do potraw sprawiła, że ​​oliwa z oliwek Early Harvest stała się tajną bronią wybieraną przez najlepszych szefów kuchni na świecie. Właściwości odżywcze i wzmacniające smak EHOO można przypisać wysokiemu poziomowi chlorofilu znajdującego się w młodych owocach. Oprócz nadania EHOO charakterystycznego, świetlistego zielonego koloru, chlorofil w niedojrzałych oliwkach jest bogaty w polifenole. Z poziomami do pięciu razy wyższymi niż oliwki zbierane podczas tradycyjnych zbiorów, tym polifenolom przypisuje się znaczące właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, kardioochronne i neuroochronne.

 

Oliwa z oliwek early harvest „MARMARO” jest wielokrotną laureatką i zdobywcą medali na międzynarodowych konkursach oliw z oliwek na całym świecie!

Korzyści płynące z „MARMARO - płynnego złota”

1. Posiada wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych.

2. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy.

3. Chroni przed chorobami serca.

4. Ma silne właściwości przeciwzapalne.

5. Pomaga zapobiegać udarom.

6. Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

7. Obniża ciśnienie krwi.

8. Pomaga w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

9. Hamuje rozwój choroby Alzheimera.

10. Zwalcza depresję.

 

Acidity / Kwasowość 0,17 %
Peroxide Value / Liczba nadtlenkowa 5,8 meq O2/kg
K270 0,139 meq O2/kg
K232 1,445 meq O2/kg
DK -0,005 meq O2/kg
Total Biοphenols / Biofenole ogółem 547 mg/kg

 

Oliwy z oliwek z naszej oferty charakteryzują się:

- importujemy małe partie oliwy, dzięki czemu możemy oferować zawsze świeżo rozlaną oliwę

- Producenci z którymi współpracujemy to małe, z reguły rodzinne firmy dla których produkcja oliwy jest nie tylko biznesem ale przede wszystkim sposobem życia w zgodzie z naturą

- my wiemy gdzie rosły i znamy odmianę oliwek, z których wytłoczono oferowaną do sprzedaży oliwę

- oliwki zbierane są ręcznie, oliwa wytłaczana jest wyłącznie metodami mechanicznymi (żadnej chemii!!!), w niskiej temperaturze tłoczenia do max  24’C

Nasza oliwa z oliwek to prawdziwy sok pozyskany z oliwek – Zapraszamy do zakupu :)

Masz pytania?

:
:
:
:

Poleć produkt

:
:
:

Zgłoś błąd

:
:
: