Witamy w naszym sklepie internetowym. Firma GREECE 4U została założona z myślą o wprowadzeniu na nasz rynek najlepszych oliw z oliwek "extra virgin", oliwy z oliwek przeznaczonej do smażenia potraw i do sałatek oraz pysznych greckich oliwek w różnych zalewach. Wszystkie rodzaje oliw z naszej oferty wytłaczane są z oliwek uprawianych w Grecji na półwyspie Peloponez. Reprezentujemy kilku producentów, którymi są małe z reguły rodzinne firmy, powstałe dzięki zaangażowaniu ludzi, którzy zdecydowali się połączyć swoje doświadczenie w uprawie i produkcji oliwy z oliwek i produkują ją zgodnie z tradycyjnymi starymi recepturami. Kupując oliwę z oliwek w naszym sklepie internetowym, masz pewność zakupu prawdziwej oliwy z oliwek, a nie mieszanek różnych oliw nieznanego pochodzenia! Oliwki, które mamy w naszej ofercie to jedne z najlepszych oliwek konserwowanych dostępnych na naszym rynku!
Wybierz kategorię
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Producent
Towar dnia
Aktualności »
Dostawa słoweńskiego oleju z pestek dyni

W dniu 16.10.2017 odebraliśmy długo oczekiwaną dostawę oleju z pestek dyni. Zapraszamy do zakupów :)


Wiadomość z dnia: 16-10-2017, 20:21
Kontrola Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych 2016 rok

W kwietniu 2016 roku nasza Firma została poddana kontroli Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
Temat kontroli to " Jakość handlowa oliwy z oliwek". Otrzymaliśmy wyniki badań laboratoryjnych pobranych próbek oliwy "DORIAN LAKONIA Extra Virgin".
Wynik badania - próbka spełnia wymagania jakościowe dla najwyższej jakości oliwy z oliwek extra virgin.
Szczegółowe wyniki badań w galerii oliwy Dorian Lakonia.
Zapraszamy do zakupów :)


Wiadomość z dnia: 30-07-2016, 13:45
Kontrola Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych 2014 rok

W lutym 2014 roku nasza Firma została poddana kontroli Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
Temat kontroli to " Jakość handlowa oliwy z oliwek". Otrzymaliśmy wyniki badań laboratoryjnych pobranych próbek oliwy "Golden Kalamata Extra Virgin".
Wynik badania - próbka spełnia wymagania jakościowe dla oliwy z oliwek extra virgin.
Poniżej linki do wyników badań.
http://oliwazesparty.pl/galerie/o/oliwa-extra-virgin-golde_96.jpg
http://oliwazesparty.pl/galerie/o/oliwa-extra-virgin-golde_97.jpg
http://oliwazesparty.pl/galerie/o/oliwa-extra-virgin-golde_98.jpg
http://oliwazesparty.pl/galerie/o/oliwa-extra-virgin-golde_99.jpg
http://oliwazesparty.pl/galerie/o/oliwa-extra-virgin-golde_100.jpg
http://oliwazesparty.pl/galerie/o/oliwa-extra-virgin-golde_101.jpg


Wiadomość z dnia: 26-03-2014, 18:45
Opinie ......

Towar w 100% jak w opisie w bardzo dobrej cenie. Szybka wysyłka. POLECAM!!!  m-z

Rzetelny Kontrahent,błyskawiczna dostawa.Polecam H - Z 

Polecam innym kupującym, oliwa o wyjątkowym smaku, pięknym zapachu i cudownej barwie.  l1

Dla mnie BOMBA. Duży szacun dla smaku.  prb1

Szybko, sprawnie i bez problemów. POLECAM !!!  pm100

Przesyłka błyskawiczna, towar więcej niż zgodny z opisem, szczerze polecam !!!  natta

Jak zwykle wszystko super. Błyskawiczna dostawa. Mniam.  godgood

Szybka przesyłka. Oliwa naprawdę dobra Polecam  iwona m_s

Oliwa bardzo dobrej jakości jak najbardziej polecam  ele79

Transakcja przebiegła błyskawicznie.Oliwa o pięknym zielonkawym kolorze i zapachu świeżo skoszonej trawy.Wspaniała.100% satysfakcji i zadowolenia.Polecam.  kempisia

Towar zgodny z oczekiwaniami dostarczony błyskawicznie. Zdecydowanie i z przyjemnością Polecam !!!  ansikus

Przy możliwości zakupu tak smacznej oliwy nie wiem dlaczego ludzie nadal kupują oliwę z oliwek w zwykłych sklepach. Jeszcze nie spotkałem w Polsce tak smacznej oliwy. Od czasu gdy spróbowałem w Grecji prawdziwej będę kupował tylko taką! Polecam! szefol7

Transakcja udana w 100%, szybka przesyłka , bdb kontakt. Jeśli chodzi o oliwę, jest naprawdę wyśmienita, ma subtelny aromat świeżo skoszonej trawy. subtelny smak. Jest lekko pikantna , ma wyraźny smak owocu oliwek. Dla mnie bomba. POLECAM. ryszwil1

Bardzo polecam! Pod kazdym wzgledem! Smak oliwy jest rzeczywiscie rewelacyjny.  judaeusp

Wiadomość z dnia: 20-02-2014, 19:57
Oliwa z oliwek - ciekawy artykuł

Drzewa oliwne, gaje oliwne - zachwycają swą urodą, a olej wytłaczany z ich owoców ma bardzo pozytywne, wszechstronne i skuteczne działanie na nasz organizm.

Drzewa oliwne uprawiano już w czasach starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego, a później rozprzestrzeniły się na obszarze od Krety po Syrię, Palestynę i Izrael. Do 1500r. p.n.e. największymi producentami oliwy byli Grecy, którzy na podbitych obszarach zakładali plantacje oliwek.

Grecy założyli uprawy w południowych Włoszech i Afryce Północnej, Rzymianie zaś — w Prowansji i na Półwyspie Iberyjskim. Wielce ceniono oliwne drzewa w Izraelu — król Dawid zatrudniał strażników do ich ochrony. Z kolei w Grecji za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania.

Rozszerzeniu upraw sprzyjały wyprawy morskie — również w Ameryce istniały sprzyjające warunki klimatyczne dla drzew oliwnych: plantacje powstały w Kalifornii, Meksyku, Peru, Chile i Argentynie.

Obecnie na świecie produkuje się ok. 460 mln galonów (ok. 1,742 mln l) oliwy z oliwek rocznie, z czego 30% produkują Hiszpanie, 24% Włosi. Pozostali producenci to: Grecja, Francja, Tunezja, Maroko, Turcja, Portugalia, Chiny, Chile, Peru, Brazylia, Meksyk, Angola, RPA, Urugwaj, Afganistan, Australia i USA.

Gęsty zielonkawy lub złocisty płyn o specyficznym aromacie i smaku to właśnie oliwa z oliwek - jeden z najlepszych naturalnych środków wspomagających zachowanie zdrowia i urody. Przez Homera zwana była "złotym płynem", a przez starożytnych atletów używana do namaszczania ciała.

Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewach osiągających wysokość 10-20m. Drzewo rośnie powoli, zaczyna owocować po ok. 10 latach, ale za to może żyć aż 2000 lat! Rośnie na ubogich i suchych glebach. Plantatorzy często sadzą różne rodzaje drzew oliwnych, bowiem z wymieszanych owoców otrzymuje się ciekawe kompozycje smakowe. Na jednym akrze sadzi się zazwyczaj 100-200 drzew.

Drzewa zakwitają na początku maja, a zbiór owoców zaczyna się pod koniec września - oliwki są wówczas zielone, gorzkie w smaku i szybko się psują, a kończy w lutym, kiedy oliwki są już dojrzałe i mają ciemnogranatową lub czarną skórkę.

Z wyglądu przypominają małe, 2-3 centymetrowe śliwki o kształcie kuli lub elipsy. Oliwki zawierają ok. 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko ok. 10% zebranych oliwek przeznacza się bezpośrednio do zjedzenia. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100g zawiera ok. 150 kcal (zależy oczywiście od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3g) oliwka to 3-4 kcal.

Można spotkać się z różnymi rodzajami oliwy:

VERGIN

Vergin olive oil - extra - Oliwy o tej nazwie pochodzą z pierwszego tłoczenia, mają najniższą kwasowość*. Oliwki do produkcji tej oliwy są niedojrzałe, powinny być zbierane ręcznie, a tłoczone w przeciągu 24 godzin po zbiorach.
UWAGA! Duża część oliwy o tej nazwie będąca w sprzedaży nie spełnia wymagań stawianych temu rodzajowi.

Vergin olive oil - average - produkuje się je z owoców bardziej dojrzałych niż extra vergin, oliwa ta ma odrobinę większą kwasowość.

Vergin olive oil - strong - w grupie vergin ma ona największą kwasowość (na poziomie 2%).

REFINED

Refined olive oil - powstaje w procesie chemicznej rafinacji vergin olive oil - ma ona na celu poprawę smaku, oczyszczenie oraz nadanie odpowiedniego koloru.

Olive oil - otrzymuje się ją w procesie rafinacji miąższu i skórek oliwek. Jest nieco mdła w smaku i ma odrobinę jaśniejszy kolor. Tu kwasowość dochodzi do 3,3%.

Olive - pomace oil - to oliwa, którą uzyskujemy z przeróbki pozostałości po wcześniejszych tłoczeniach. Jest ona najniższej jakości.

Jest jeszcze Refined olive - pomace oil - to oliwa otrzymana w procesie rafinacji oleju - jej smak lub kwasowość sprawiają, iż nie nadaje się do konsumpcji.

Do produkcji oliwy wykorzystywane są oliwki zielone (niedojrzałe). Czarna barwa oznacza owoc dojrzały, czyli z czasem oliwka zielona zmienia kolor na czarny. Zbiory oliwek rozpoczynają się między końcem października a początkiem grudnia.

Z oliwek zebranych później można uzyskać więcej oliwy o łagodniejszym smaku. Najlepszą oliwę uzyskuję się z oliwek, które w 1/3 mają czarną barwę (połowa listopada-początek grudnia). Mimo prób mechanizacji zbiorów stwierdzono, iż najlepszą oliwę uzyskuje się z oliwek zbieranych ręcznie.

Najlepsza jest oliwa określana jako "extra virgin", jednak w sklepach często pod taką nazwą sprzedawana jest oliwa, która ledwo co spełnia stawiane wymagania. Kryteria, jakie ma ona spełniać określa International Olive Oil Council, której członkami są wszystkie kraje produkujące oliwę, z wyjątkiem USA.

Najlepsze właściwości oliwy ujawniają się, kiedy ma ona temp. 28-30°C, dlatego też dobrze jest rozgrzać naczynie, w którym będzie znajdować się testowana oliwa.

Gdy ją wąchamy, powinniśmy czuć woń oliwek z lekką nutą jabłek.

Kolor nie jest tak istotny
- można go łatwo zmienić, np. poprzez zmieszanie liści z oliwkami zbieranymi w późniejszych okresach. Kiedy to zrobimy, nabierze ona zielonkawej (charakterystycznej dla oliwek zbieranych najwcześniej, z których uzyskuje się najlepszą oliwę) barwy. Eksperci do oceny koloru używają nieprzezroczystych naczyń.

Metaliczny posmak oliwy świadczy o tym, iż jest ona zjełczała, także nie powinniśmy wyczuwać żadnej słodyczy - oliwki są gorzkie i cierpkie w smaku.

Dla wcześnie zbieranych oliwek charakterystyczny jest lekko pieprzny posmak — jeśli wyczuwamy go, znaczy to, że mamy do czynienia z dobrą oliwą.

Przy zakupie należy kierować się również zastosowaniem. Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem i ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej również do pieczenia i smażenia jako substytut masła i margaryny. Wykorzystywana jest też do produkcji detergentów.

Smażenie
Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o umiarkowanej temperaturze smażenia (nie używać dużego ognia, odpada też głębokie smażenie), bowiem oliwa ta pali się w niższych niż inne oleje temperaturach (ma niższą temperaturę dymienia — wynosi ona 225°C). Najlepsza do smażenia jest zwyczajna oliwa z oliwek — olive oil.

UWAGA! Obecnie w sprzedaży znajdują się również oliwy aromatyzowane ziołami, przeznaczone do potraw mięsnych (oliwa z dodatkiem np. rozmarynu, liścia laurowego, czosnku i pieprzu), potraw z ryb (oliwa z dodatkiem np. nasion kopru) lub pizzy (oliwa z dodatkiem np. papryczki chili i oregano). Jednak często jest to oliwa niższej jakości, której smak zmienia się właśnie za pomocą ziół.

Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które, w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych, wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Nasycone kwasy tłuszczowe powodują wzrost stężenia złego cholesterolu LDL** (przeciwieństwo dobrego cholesterolu HDL***) we krwi (powodującego miażdżycę), natomiast kwasy jednonienasycone powodują obniżenie poziomu tego cholesterolu. Pojawiły się jednak opinie, iż oliwa z oliwek powoduje wzrost stężenia LDL we krwi o ok. 20% i pod tym względem wypada gorzej niż oleje rzepakowy i słonecznikowy.

Istnieją też kwasy tłuszczowe wielonienasycone, zawarte np. w oleju słonecznikowym czy sojowym. Jednakże podejrzewa się, iż nadmierne spożywanie tych tłuszczów przyczynia się do spadku poziomu LDL, a także HDL.

Oliwa w oliwek zawiera także kwas oleinowy, a podejrzewa się, że kwas ten, w przeciwieństwie do kwasu linoleinowego, powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, którzy spożywają duże ilości oliwy z oliwek.

UWAGA!
Dostępna w naszych sklepach tania oliwa to zazwyczaj olej z wytłoków oliwnych SANSA (z języka włoskiego), POMACE (z języka angielskiego) lub ORUJO (z języka hiszpańskiego), określana na etykiecie jako OLIWA z OLIWEK, wprowadza w błąd polskiego konsumenta. Powyższe nazewnictwo zrozumiałe jest dla Hiszpana czy Włocha i oznacza oliwę uzyskaną poprzez ekstrakcję chemiczną oraz rafinację wytłoków oliwnych pozostałych po pierwszym tłoczeniu. W celu przywrócenia smaku i zapachu, dodaje się oliwy z pierwszego tłoczenia Extra VIRGIN.

PAMIĘTAJ!
Oliwa z pierwszego tłoczenia spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Jest natomiast doskonała alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, margaryn czy innych olejów roślinnych używanych w kuchni.
Nasz wybór musi zależeć od przeznaczenia oliwy:

EXTRA VIRGIN - pierwsze tłoczenie - profilaktycznie dla zdrowia, zalecana do stosowania na surowo (do sałatek, dodawana przed podaniem potrawy na stół).

OLIWA z OLIWEK - oliwa nie spełniająca parametrów Extra Virgin, poddana tylko procesowi rafinowania - do wszystkich potraw, sałatek, do smażenia, gotowania.

OLEJ (OLIWA) Z WYTŁOKÓW "SANSA", "POMACE" - jedynie do smażenia, gotowania, stosowana na surowo nie szkodzi, ale też i nie wspiera naszego zdrowia

Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN, jak już wspomniałam z pierwszego tłoczenia, jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które, w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych, wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia.

BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. W ślad za badaniami medycznymi można stwierdzić, że nawet wysoki poziom LDL nie grozi wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego, jeśli jednocześnie współistnieje w organizmie odpowiednio wysokie stężenie HDL. I tu z pomocą przychodzi nam właśnie dieta śródziemnomorska, której podstawowym składnikiem jest oliwa z oliwek.

Oliwa z oliwek , o czym także była już mowa, zawiera duże ilości kwasu oleinowego. Kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.

Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, w zaparciach, nieżycie i owrzodzeniu żołądka, a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę, bo doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.

Dlatego PROFILAKTYCZNIE powinno się stosować codziennie jedną łyżkę stołową Oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy - wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych.

Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry surową oliwą Extra Virgin nadaje jej zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E - naturalny antyutleniacz. Taki oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania stresu i niekorzystnych czynników atmosferycznych. W celu natłuszczenia skóry zaleca się ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu lub jako substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza.

Wszystko po to, by dłużej utrzymać w dobrym zdrowiu nasze ciało. Gdy na półkach z kosmetykami piętrzą się cudowne odmładzające specyfiki (chemia), a hasło „ZDROWA ŻYWNOŚĆ" jest mottem nie jednej Pani domu - warto poszukać rozwiązań najprostszych - produktów żywnościowych, które zadbają o nasze zdrowie, urodę, zastąpią farmaceutyczne preparaty witaminowe i jednocześnie będą cieszyć najwybredniejszych smakoszy. Prawdziwe zdrowie i uroda jest codziennie w zasięgu naszej ręki, trzeba tylko umiejętnie po nie sięgnąć.

* kwasowość oznacza ilość kwasu olejowego w gramach na 100 gram oliwy z oliwek; stopnia kwasowości nie można określić próbując oliwy;
** LDL (Low Density Lipoproteins) - lipoproteiny niskiej gęstości, inaczej frakcja niskocząstkowa cholesterolu - powodują odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko chorób sercowych;
*** HDL (High Density Lipoproteins) - lipoproteiny wysokiej gęstości, inaczej frakcja wysokocząstkowa cholesterolu - produkowane w jelitach i wątrobie, usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób sercowych.

wg autora artykułu  Ewa L. J. Kałuska

Wiadomość z dnia: 09-07-2013, 21:15
Oliwa z oliwek - świetny kosmetyk - znalezione w sieci

Trochę ciekawostek według tych którzy wypróbowali na sobie ;)
Maseczka z miodu i oliwy (3 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu) - wszystko wymieszać, nałożyć na suche (!!) włosy, włożyć w czepek i odczekać 15 min, jeśli ktoś ma bardzo suche włosy to ok 30 min. Po czym włosy umyć szamponem i ciepłą wodą, a na koniec potraktować je zimną. Nie używamy już odżywki do włosów po tym zabiegu! ) włosy są miękkie i błyszczące pięknie nawilżone i odżywione!

Trochę tej samej maseczki w proporcjach 1 łyżka oliwy 0,5 łyżki miodu - ewentualnie stosunek 1:1, nałożyć na oczyszczoną twarz, pozostawić na 10-15 min i zmyć ciepłą wodą. Rezultat? - twarz nawilżona błyszcząca i promienna
.

Produktu do demakijażu - odrobina na wacik i zmywamy makijaż - szybko i sprawnie, a do tego zadbana skóra, oraz używamy jako kremu na noc. Po prostu po wieczornych zabiegach wmasowuje odrobinę oliwy w skórę twarzy, rano skóra jest miękka i promienna, bez wydawania pieniędzy na zabiegi.

Krem do stóp - mam duży problem z twardym naskórkiem, po starciu go mało środków potrafi poradzić sobie z nawilżeniem a oliwa po 3 dniach sprawiła ze skóra stóp jest miękka

Oliwa jest doskonała również dla skóry suchej z problemami trądzikowymi (tłuszcz niszczy tłuszcz), oliwa oczyszcza i sprawia ze krostki, pryszcza itp znikają, wystarczy nakładać odrobinę na noc i po pierwszym tygodniu są już rezultaty - to z relacji dziewczyn, które miały problemy z cerą trądzikową.

Peeling z cukru, oliwy i olejku eterycznego (dla zapachu) - nigdy nie miałam tak dobrze nawilżonej skóry!
Wyszłam z pod prysznica i czułam się jak po jakimś spa. Efekty zaskoczyły mnie sama! - skóra na łydkach bardzo sucha teraz jest miękka i nawilżona

źródło:
- wizzaz.pl




Wiadomość z dnia: 09-07-2013, 21:12
Strona: [1] / 1
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz sklep może działać lepiej.
© oliwazesparty.pl. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.